Zombi proleter

Klasna borba

Otvara se antifašistička knjižnica u Splitu

Nakon nekoliko mjeseci uređivanja prostora, popisivanja knjižnične građe i sakupljanja donacija,  Sekcija mladih antifašista grada Splita otvara ovu subotu antifašističku knjižnicu  koja će biti smještena na Bačvicama. Adresa je Šetalište Bačivce 10, a knjižnica se nalazi na zadnjem katu zgrade.
Otvaranje uz kavu i kolače te mogućnost pregleda i posudbe literature održat će se ovu subotu 18. listopada u 16 sati.


Prenosimo izjavu Sekcije mladih antifašista grada Splita povodom otvaranja:

Dana 18. listopada u 16 sati otvorena je prva antifašistička knjižnica u Splitu na adresi Šetalište Bačvice 10. Knjižnica je dio projekta popularizacije antifašizma i otvaranja prostora kritičkog mišljenja Sekcije mladih antifašista grada Splita.

Iako se ovaj čin može naizgled činiti anakronim, smatramo da on – upravo suprotno – duboko pogađa bit našeg vremena i odgovara na aktualne potrebe splitskog društva, a napose mladih. S jedne strane tendencije širenja novog vala radikalnog nacionalizma, a s druge velik broj malih aktivističkih inicijativa i platoformi koji pokušavaju problematizirati taj fenomen,  pokazuju potrebu za stvaranjem mjesta edukacije i komunikacije o antifašizmu.

Sama svečanost otvorenja je započela pozdravom organizatora te govorima predstavnika krovnih antifašističkih organizacija: emeritusa Josipa Milata, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Splita, koji se zahvalio mladima na njihovom doprinosu u očuvanju vrijednosti antifašizma te najavio Forum permanente (forum antifašističkih organizacija Jadransko-jonskih gradova) koji će se održati 15.11. u Splitu; profesora Krešimira Sršena, predsjednika županijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista. Kao posebne goste smo pozvali psihologa i novinara Damira Pilića te povjesničara i kolumnista Dragana Markovinu. Njihova uloga je važna ne samo stoga što su i sami nositelji kritičkog mišljenja kojeg želimo poticati, nego i jer spadaju u onaj krug autora koji se bave pitanjima rata, kulture sjećanja i – posljedno – antifašizma. Tako je Damir Pilić predstavio svoju netom izašlu knjigu Splitting koja problematizira stvarni utjecaj Domovinskog rata na odnose srednjoškolaca čiji se život u jednoj noći potpuno mijenja. Ovo djelo predstavlja novost jer se odmiče od klasičnih inzistiranja na dihotomiji izdajice i heroja te ratnu situaciju spušta na mikrorazinu kvarta Split3. Svi zainteresirani i ovu knjigu mogu naći u ponudi naše knjižnice.
I drugi posebni gost Dragan Markovina se također predstavio svojom već dobro znanom knjigom Između crvenog i crnog. U njoj autor također problematizira utjecaj rata na Split, ali primarno na razini ideološkog diskursa. Kroz analizu košarkaških i nogometnih klubova i kroz praćenje promjena oznaka, simbola i naziva javnih prostora, autor uspješno dekonstruira ideološki narativ koji je 1990-ih težio potpunom brisanju prethodne povijesti. I ovo djelo će uskoro biti dostupno u našoj knjižnici.

Osim navedenog, knjižnica obuhvaća do sada katalogiziranih 400-tinjak primjeraka koji su navedeni na webu. O svim uslugama korištenja knjižnice i tjednim dežurstvima će građani biti obaviješteni na stranici Sekcije, a u slučaju interesa za pojedinom posudbom možete nam se obratiti i izvan radnog vremena putem e-maila antifa.st@gmail.com.

Knjižnica će također uključivati niz mjesečnih radionica, čitaonicu te projekcije filmova. O tom dijelu programa će također svi građani biti pravodobno obaviješteni. Stoga vas pozivamo da redovito pratite nastavak našeg rada i zahvaljujemo se svima koji su nas danas posjetili i time odali priznanje ovom malom projektu. Naravno, ispričavamo se i svima onima koji nisu uspjeli ući u naše prostorije i zbog gužve bili prisiljeni ostati na prilaznom hodniku.

 

 

Autor: mati nikenen