Zombi proleter

Otvara se antifašistička knjižnica u Splitu

Nakon nekoliko mjeseci uređivanja prostora, popisivanja knjižnične građe i sakupljanja donacija,  Sekcija mladih antifašista grada Splita otvara ovu subotu antifašističku knjižnicu  koja će biti smještena na Bačvicama. Adresa je Šetalište Bačivce 10, a knjižnica se nalazi na zadnjem katu zgrade.
Otvaranje uz kavu i kolače te mogućnost pregleda i posudbe literature održat će se ovu subotu 18. listopada u 16 sati.


Dalje nećeš moći! Ceste nisu na prodaju

Svašta se kod nas privatiziralo i rasprodalo, a da nas nitko nije ništa pitao. Na primjer: telekomunikacijska infrastruktura, državna naftna kompanija, čitavi poluotoci i brda. Jer - tako svijet vidi kapitalista - nema toga šta se ne može kupit i prodat. Sada su eto na red došle i ceste. "Monetizacija" i polustoljetna "koncesija" o kojima se danas govori samo su fino pakovanje za brutalnu realnost: vlast bi da ubere neku siću danas da bi otplatila mali dio dugova od jučer. A šta će biti sutra? To izgleda nije njihova stvar. Razmislimo, sjetimo se: ideja o davanju autocesta na dugogodišnju koncesiju nije nova.


Život u borbi za pravdu: Miloš Krpan i radnički pokret u Slavoniji

Miloš Krpan bio je učitelj i novinar, no zanimljiv je prvenstveno zbog toga što je bio i jedan od osnivača radničkog pokreta u Slavoniji. Za njega se svakako može reći da je nepravedno zaboravljena povijesna ličnost. Neki će čak ići i korak dalje i tvrditi da nije zaboravljen slučajno, nego da je namjerno izbrisan jer se onima koji pišu povijest često suprotstavljao. Bilo kako bilo, njegova životna priča vrijedna je prisjećanja, kako zbog povijesne uloge koju je odigrao za života, tako i zbog današnje aktualnosti - jer stvari za koje se Krpan borio, čak i danas, nakon više od sto godina, itekako su aktualne. 


Nema priče u slobodnoj zoni

Dok je brenda nema beda!Bio sam prošli vikend u Puli, pa sam sa susjedom s kata sjeo na kavu. Susjeda, koja je krajem osamdesetih lijepila cipele u pulskom pogonu Astre, sada šiva remenje za dječja kolica za jednu talijansku firmu u bescarinskoj iliti "slobodnoj" zoni u pulskoj luci. Dok pali cigaru, psuje šeficu koja joj na plaću manju od 2500kn ne želi platiti prekovremene, govori da joj je dosta svega, da ovu subotu ne ide na posao, i da neka joj daju otkaz. Nije joj problem raditi, kaže mi, pa radi sličan posao cijeli život!, ali nikad do sad nije doživjela tako negativnu atmosferu "u radnom kolektivu". Jer, šefovi radnicama ne daju da razgovaraju dok rade. Priča mi kako je kolegicu s kojom šiva pitala je li nešto dobro napravila, a ova prst na usta i "Pssst!", kao, srat će nam šefica ako nas ulovi da pričamo. A sindikati? pitam je. Ništa sindikati, kaže. Ako do otvorenog sukoba dođe, sam si protiv gazde.


Istra Istra Liberales

Nedavno je pulska zadruga Praksa objavila studiju Emila Jurcana Istarski pristanak: forme represije u multikulturalnom društvu. Iako je tekst prije toga objavljen u Zarezu (br. 373-74, 19.12.2013.), ozbiljnije reakcije javnosti su izostale. Šteta, jer Jurcan se bavi se izuzetno važnim problemom: najuopćenije rečeno, on na istarskom primjeru proučava način na koji se pitanja koja se tiču vrijednosti i osjećaja pripadnosti uklapaju u kapitalističke političke projekte.


Zombi proleter

Zombi proleter je web magazin za politiku i kulturu proletarijata. Mjesto na kojem se vrijednost ne stvara cijeđenjem rada iz zastrašenih radnika, već slobodnim trudom ljudi koji priželjkuju bolji život i pravednije društvo za sebe i one koji će doći. Zombi ne preprodaje šund, ne podvaljuje laži, ne ukida doprinose i ne uvodi mjere štednje. Ovdje možete pronaći ideje, primjere i radove koji se žele otrgnuti vampirskom zagrljaju kapitala. Zombi proleter nije "djelatnik", "zaposlenik" ili "ljudski resurs", on je sila povijesti koja pobjeđuje smrt i ustaje da se najede mozgova.